Mijn Stickers willen niet plakken! De 6 Mogelijke Oorzaken.

Helaas komt het bij ons héél af en toe voor: een klant komt met de mededeling dat een sticker niet goed wilt plakken. De lijmlaag en/of kwaliteit van de sticker krijgt altijd de schuld, maar feitelijk is dat altijd maar één kant van het hele verhaal. Wij zetten de 6 mogelijke oorzaken op een rijtje.

 

 

1. De ondergrond is schoongemaakt met een siliconen houdend schoonmaakmiddel

Deze eerste oorzaak is in meer dan 80% van alle gevallen het grootste probleem van de klachten. Een schone ondergrond is uiteraard erg belangrijk voor een mooi plakresultaat. Gebruik echter geen glassex of gelijkend schoonmaakmiddel omdat deze silcionen bevatten. De siliconen worden in het schoonmaakmiddel gedaan om er voor te zorgen dat vuil minder goed hecht. Stickers plakken hier echter ook niet op. Veel beter is het om een klein beetje zeepsop te gebruiken, of een andere zuivere onvetter (groene zeep, ammoniak). Ook bieden wij speciale schoonmaakdoekjes aan met 70% Isopropyl Alcohol welke als laatste stap gebruikt kunnen worden zodat de ergste en meeste achtergebleven onzichtbare vervuilingen verwijdert wordt.

Wagens kunnen echter vele verschillende soorten vervuilingen hebben denkende aan o.a. teer, ruitenwisservloeistof, olie, wax en poets resten ect. Daarom is het altijd zéér belangrijk dat de te beplakken oppervlakte grondig wordt gereinigd alvorens er een Sticker op wordt geplakt.

Het aanbrengen van Stickers op een pas gewaxte / gepoetste auto of op een wagen welke voorzien is van een nano coating is dan ook niet aan te raden ! Het reinigen met slechts alleen een Isopropyl Alcohol schoonmaakdoekje zal in de meeste gevallen dan ook niet afdoende zijn !

 

2. De stickerlijm is niet geschikt voor het materiaal waarop geplakt wordt

Stickerlijmen zijn tegenwoordig voor veel ondergronden geschikt, maar nooit voor alle ondergronden en onder alle omstandigheden. Er komen steeds meer materialen en mengsoorten van vooral flexible plastics en gerecyclede kuststoffen bij. Met name de laatste kunnen de lijm afstoten. 

 

3. De sticker wordt te snel verwijderd, waardoor de lijm niet is gezet

De lijm van de sticker heeft altijd tijd nodig om goed aan te hechten en zich te zetten naar de nieuwe ondergrond. De optimale hechting wordt vaak pas na 48 uur bereikt. De meeste lijmen zijn “pressure sensitive”, hetgeen betekent dat ze beter gaan plakken als ze goed worden aangedrukt. Wij raden dan ook altijd aan de geplakte sticker goed aan te drukken.

 

4. Het oppervlak of de sticker is te koud

De meest ideale temperatuur om een Sticker te plakken is tussen de >10°C en <30°C. Lagere en hogere temperaturen hebben een negatief effect op de plakkracht. Als het te koud is, wordt de lijm hard en dik waardoor deze zich slecht tot niet laat hechten, tevens zal deze op de lange termijn eerder loslaten. Als algemene ondergrens wordt dan ook 15 graden celcius aangehouden voor zowel de buitentemperatuur als de sticker én de ondergrond. 

 

5. De ondergrond is gestructureerd

Een gestructureerde ondergrond kan betekenen dat de sticker alleen op de toppen van de structuur houvast heeft. Daardoor is het werkelijke plakoppervlak kleiner en kan de sticker eerder loslaten. Bij een hele grove structuur kan de Sticker de vorm van de structuur aannemen. Deze Sticker moet dan d.m.v. warmte soepel worden gemaakt en geplooid. De folie dient dan verwarmt te worden meer een instelbare verfbrander ( max. 90 Graden ) of het liefste met een haarföhn.

 

6. Bevriezing en uitdroging

Sommige lijmsoorten zijn gevoelig voor bevriezing als de stickers nog niet zijn opgeplakt. Ook kan het voorkomen dat de lijmlaag na verloop van tijd uitdroogt en niet meer plakt. 
Bewaar Wrap Folie’s en Stickers die nog niet opgeplakt zijn niet te koud of te vochtig, het liefste op kamertemperatuur en binnenshuis.

 

 

 

© 2011 - 2024 Ultimate Tuning | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel