INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING

 

Binnen de EU is sprake van vrij goederenverkeer. U komt daarom aan de binnengrenzen van de EU geen Douane meer tegen. Als u goederen koopt in landen binnen de EU, gelden er speciale regels voor de btw. Hierdoor wordt er altijd in één land btw betaald: of in het land van herkomst of in het land van bestemming van de goederen.

 

Wat zijn intracommunautaire leveringen?

Als u goederen koopt in een ander EU-land, kan u in aanmerking komen voor een intracommunautaire levering als:

– u goederen vervoert of laat vervoeren naar een ander EU-land
– u bent als koper btw verschuldigd voor de intracommunautaire verwerving van de goederen
– uw BTW nummer geldig is voor grensoverschrijdende transacties binnen de EU

Het vervoer naar een EU-land moet samenhangen met de levering van de goederen.


Voorwaarden voor toepassing van het 0%-tarief

Op intracommunautaire leveringen is het 0%-tarief van toepassing als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
 

Voorwaarde 1

U als klant bent btw verschuldigd in het andere EU-land. Bij een intracommunautaire levering mag het 0%-tarief alleen worden toegepast als u als klant in uw EU-land btw verschuldigd bent wegens een intracommunautaire verwerving. In het algemeen is dat het geval als u een geldig btw-identificatienummer aan ons opgeeft. De juistheid van het nummer wordt nagegaan bij de BelastingDienst en in het VIES Systeem.

Het is van belang dat uw BTW nummer geldig is voor grensoverschrijdende transacties binnen de EU, en het door u opgegeven BTW nummer daadwerkelijk op uw naam staat en/of geleverd wordt op hetzelfde ingeschreven adres. Uw btw-identificatienummer wordt in ons administratie bewaard.
 

Voorwaarde 2

De goederen worden daadwerkelijk naar een ander EU-land vervoerd. Er moet aan de hand van de administratie worden aangetoond dat de goederen daadwerkelijk naar een ander EU-land zijn vervoerd. 

Aan een enkel document is in het algemeen niet voldoende. Belangrijk is het geheel en de samenhang tussen documenten. Het gaat bijvoorbeeld om:

– bestelformulieren
– orderbevestigingen
– bewijzen van betalingen uit het buitenland
– transportverzekeringen
– vervoersbewijzen
– facturen op naam van u als buitenlandse koper

 

Het is ook mogelijk dat de goederen worden afgehaald door uw als klant. Dan is sprake van een zogenoemde ‘afhaaltransactie’. Vaak worden de goederen in die situatie contant afgerekend. Bij een afhaaltransactie is het lastig om te bewijzen dat de goederen daadwerkelijk zijn vervoerd naar een ander EU-land. Bij verkoop van goederen aan het buitenland wordt daarom een vervoersverklaring ingevuld door u als klant. Of door degene die voor u de goederen ophaalt, verklaart dan dat hij de goederen naar een ander EU-land vervoert en dat hij bereid is om aan de Belastingdienst inlichtingen te verstrekken over dat vervoer. 

 

Voorwaarde 3: 

De goederen dienen in volledige vorm te worden gebruikt voor de uitvoering van uw bedrijf, persoonlijke bestellingen onder vermelding van uw bedrijfsnaam en btw nummer komen nooit in aanmerking tot een intracommunautaire levering met het 0%-tarief.

Het plaasten van een bestelling met andermans BTW nummer en bedrijfsnaam op uw eigen adres is dan ook niet mogelijk en komen nooit in aanmerking tot een intracommunautaire levering.

Op het moment dat de factuur wordt uitgeschreven, moet duidelijk zijn of aan de voorwaarden voor een intracommunautaire levering is voldaan. 

 

Bij enige twijfel, is het 0% tarief niet van toepassing en wordt u als klant Nederlandse btw in rekening gebracht.  U kunt dan, als u daar recht op hebt, de btw terugvragen via het EU-land waar u gevestigd bent, via de belastingdienst van dat land.

 

Worden goederen aan u geleverd? Uw vestiging ligt in een ander EU-land en is niet voldaan aan de voorwaarden? Dan is er geen sprake van een intracommunautaire levering. In dat geval wordt aan u als klant Nederlandse btw in rekening gebracht.

 

 

 

De EU-landen zijn:

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

 

© 2011 - 2024 Ultimate Tuning | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel