Tips voor het aanbrengen van Stickers en Wrap Folie bij koud weer.
 

Het plakken van zowel een Sticker als Wrap Folie is bij Koud en Nat weer niet wenselijk. Mede omdat de kans bestaat dat de lijmlaag zich minder goed laat hechten.

De meest ideale temperatuur om een Sticker of Wrap Folie te plakken is tussen de >10°C en <30°C, echter raden wij zoals ook vermeld staat in onze plakinstructies altijd een minimale temperatuur aan van 18 – 20 C.  De minimale aanbrengtemperatuur voor zowel de omgeving & oppervlakte staat tevens bij alle beschikbare Wrap Folie's vermeld.

Lagere en hogere temperaturen hebben een negatief effect op de plakkracht. Als het te koud is, wordt de lijm hard en dik waardoor de kans bestaat dat een Sticker zich slecht tot niet laat hechten waardoor de kans bestaat dat deze op de lange termijn eerder zal gaan loslaten.
Doordat ook de lijm van Wrap Folie's dikker en harder worden bij koude temperaturen hechten deze zich sneller, hierdoor is het verwijderen een stuk lastiger. Zonder gebruik te maken van warmte zal een Wrap Folie bij het loshalen dan ook gaan scheuren en in (meerdere) stukken loskomen.
Eenmaal geplakt kunnen de meeste Stickers en Wrap Folie's temperaturen aan van -40°C tot 110°C. Let op: dit geldt alleen als de Stickers en Wrap Folie's onder de juiste omstandigheden geplakt zijn. 

Naast de aanbreng / plaktemperatuur is ook de temperatuur van de ondergrond van groot belang.
Is het oppervlakte kouder dan 10°C of warmer dan 30°C ? Dan zullen Wrap Folie's en Stickers ook minder goed plakken of laten zich niet aan de ondergrond hechten.  Bij een te koud oppervlakte kunt u het oppervlakte eventueel lichtelijk verwarmen met een föhn.
Echter bij een lage omgevingstemperatuur zal het oppervlakte altijd weer afkoelen onder de gewenste aanbreng temperatuur. Waardoor het niet aan te raden is om een Wrap Folie of Sticker aan te brengen.
Bij Wrap Folie's bestaat ook nog eens de kans dat deze slechter hechten bij koud weer en een koude ondergrond. Echter wanneer deze wel gemonteerd zijn laten deze zich op een koud oppervlakte minder gemakkelijk verwijderen. Dient u de folie te verwijderen bij koud weer? of te corrigeren tijdens de montage? Dan dient u er rekening mee te houden dat er meer kracht vereist is om deze los te halen tevens is de kans ook groter dat de folie scheurt. 

 

Naast een te koude buiten/omgevingstemperatuur kan ook de luchtvochtigheid en condens een belangrijke rol spelen. Wij adviseren dan ook om geen Stickers en/of Wrap Folie’s aan te brengen bij een hoge luchtvochtigheid. Wanneer er condensvorming op uw wagen optreed is het af te raden om Stickers en/of Wrap Folie’s aan te brengen. 

Condensvorming treedt op wanneer de temperatuur van de ondergrond lager is dan het dauwpunt van de omringende lucht.

Plaatwerk is in de winter vaak erg koud, bij verwarming hiervan treed in de meeste gevallen condensvorming op. Deze condensvorming is in de winter zéér lastig tegen te gaan, het wegpoetsen levert dan ook vaak niet de gewenste resultaat op. Het aanbrengen van Stickers en Wrap Folie’s in de buitenlucht of in een niet verwarmde garage is dan ook niet aan te raden.

Een niet verwarmde garage is vaak niet toereikend genoeg om de gewenste temperatuur van zowel de omgeving als plaatwerk te bereiken.

Indien u gaat plakken in een verwarmde garage of omgeving en uw wagen heeft een tijd buitengestaan of in een niet verwarmde garage is het aan te raden om deze minimaal 3 dagen in een de verwamde garage te laten staan. De condensatie door het temperatuurverschil en overige eventueel achtergebleven vocht krijgt zo de kans om volledig te verdampen.

 

De lijm van een Sticker en Wrap Folie heeft altijd tijd nodig om goed te hechten en zich te zetten naar de nieuwe ondergrond. De optimale hechting wordt vaak afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid pas na 48 uur bereikt.
De meeste lijmen zijn “pressure sensitive”, hetgeen betekent dat ze beter gaan plakken als ze goed worden aangedrukt. Wij raden dan ook altijd aan de geplakte sticker goed aan te drukken.

 

Belangrijkste Tips:

  • Wees bij koud weer extra voorzichtig met het aanbrengen en houdt er rekening mee dat lijm tot 48 uur werkt! Vooral speciale kleuren zoals; Chroom, Glitter, Aluminium en Carbon hebben een goede hechtingstijd nodig.
  • Breng het liefste bij buitentemperaturen lager dan <6 graden geen Stickers en/of Wrap Folie's meer aan! Uiteraard is zelf montage altijd voor eigen risico.
  • Bewaar Wrap Folie’s en Stickers die nog niet opgeplakt zijn niet te koud of te vochtig, het liefste op kamertemperatuur en binnenshuis. De lijm kan namelijk bevriezen, daardoor droogt de lijm uit en zal een Wrap Folie en Sticker minder goed blijven zitten op het moment dat ze opgeplakt zijn.
  • Bij koude buitentemperaturen <10 graden dient u Wrap Folie's extra voorzichtig te verwijderen om scheuren te voorkomen, het gebruik van een föhn is dan ook noodzakelijk.
  • Bij Winterse omstandigheden dient u er extra zorg voor te dragen dat de ondergrond goed schoon en ontvet is, anders hecht de Wrap Folie of Sticker minder goed.

 

 

 

 

 

© 2011 - 2024 Ultimate Tuning | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel