Keuken Wrappen
 

Wilt u uw keuken gaan wrappen ? In dit artikel leggen wij u uit hoe u dit het beste kunt aanpakken en geven wij u ook nog enkele extra Tips & Tricks zodat u zonder zorgen aan de slag kunt gaan.

Keukenkasten worden in een huishouden het meest gebruikt en ondervinden daarom de meeste slijtage.
In plaats van nieuwe kasten te kopen, kunt u deze ook een 2e leven geven door ze te wrappen met een wrap folie. 

Naast dat dit kostenbesparend is verandert u ook nog eens heel eenvoudig de uitstraling van uw keuken.
Maar welke folie of folies zijn hier nu het beste geschikt voor en kunnen alle kastjes gewrapt worden ?


Eerst kijken wij naar de voor en nadelen van het Wrappen van een keuken :
 

Voordelen het wrappen van een keuken :

 • Een grote keuze uit afwerkingen bijvoorbeeld Glans, Mat maar ook Aluminium, Carbon of zelfs een stealth look
 • Zeer duurzaam en bestand tegen krassen
 • Gemakkelijk schoon te maken en weinig onderhoud (vermijd alleen agressieve chemicaliën)
 • Snel en gemakkelijk, kosteneffectief geschikt voor elk budget.
   

Nadelen het wrappen van een keuken :

 • Als kasten schade hebben, zal een Wrap Folie deze niet altijd bedekken maar slechts maskeren
 • Een reeds aanwezig structuur kan door de folie heen zichtbaar blijven

   

Welke folie is het beste om een keuken mee te wrappen ?

Voor het wrappen van een keuken heeft u een goede premium Wrap Folie nodig, wij raden altijd de 3M 2080 Serie.
Naast dat dit de meest gebruikte wrap folie is voor het beplakken van keukenkastjes is de 3M 2080 Serie ook, voor een particulier of zelfs beginneling, het gemakkelijkste om zelf aan te brengen.
De 3M 2080 Serie is t.o.v. de andere merken en type folie's het gemakkelijkste verwerkbaar. De 3M 2080 Wrap Folie's zijn als het ware de zachtste folie's en bieden bovendien een excellente 3D-vervormbaarheid voor toepassingen in diepe geulen en contouren. 

 

Kunnen alle kastjes gewrapt worden ?

Nee, helaas kunnen niet alle kastjes gewrapt worden dit heeft vooral te maken met de huidige staat van de kastjes.
Indien uw kasten of ladefronten ernstig beschadigd zijn, denkend aan loskomende delen, grote gaten of waterschade dan is het niet aan te raden om deze te beplakken met een Wrap Folie.

Zoals u ziet moet er wel eerst echt iets aan de hand zijn voordat uw keuken niet gewrapt kan worden.

 

Benodigdheden :

 • Wrap Folie
 • Schaar
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Ontvetter
 • 2 Zachte schoonmaak doeken / microvezel
 • Scherpe Stanleymes
 • Rakel
 • Schroevendraaiers
 • Schilderstape  / Afplak tape 
 • Föhn

 

De stappen om uw keuken te wrappen zijn als volgt:

 

Stap 1

Schroef de kastdeurtjes en ladefronten los en verwijder de handgrepen. Gebruik de schroevendraaier om voorzichtig de scharnieren en handgrepen los te draaien, mochten de panelen zwaar zijn zorg er dan voor dat u iemand vraagt om de deur op zijn plaats te houden, zodat deze niet op de grond kan vallen.

Protip : Plak op de achterkant van het paneel een stukje Schilderstape zodat u de onderdelen kunt nummeren.

Protip : Doe de losse scharnieren en schroeven in dozen of zakjes, zodat u ze niet kwijtraakt.

 

Stap 2

Maak alle panelen goed schoon met een goede ontvetter en zachte microvezel doek. Droog vervolgens alle panelen grondig met de 2e droge microvezeldoek.


Protip : Maak nooit gebruik van een standaard keukenreinigingsmiddel, Glassex of gelijkend schoonmaakmiddel omdat deze siliconen bevatten. De siliconen worden in het schoonmaakmiddel gedaan om er voor te zorgen dat vuil minder goed hecht, Wrap Folies plakken hier echter ook niet op.

 

Stap 3

Meet alle panelen op zodat u weet hoeveel Wrap Folie u nodig heeft, rondom dient u 8 tot 10 centimeter extra erbij te rekenen voor een mooie afwerking langs de randen. Teken de opgemeten afmetingen met een potlood op de achterkant ( witte siliconenpapier ) en knip de benodigde hoeveelheid af met een schaar.
 

Protip : Leg de Wrap Folie nooit op de grond om beschadigingen en ongewenst vuil zoals bijvoorbeeld zand en haren tegen te gaan.

 

Stap 4

Nu de Wrap Folie is afsneden kan deze worden aangebracht. Leg de Wrap Folie met de voorkant ( folie zijde ) naar beneden op een schoon en glas oppervlak en trek het siliconenpapier voor minstens een tiende van de onderkant los. 

Pak de Wrap Folie op en lijn deze uit op het paneel, en breng vervolgens de Wrap Folie aan met een rakel op het paneel. Nadat het eerste gedeelte geplakt zit op het paneel dient u de rest van het siliconenpapier langzaam van de Wrap Folie af te trekken en gelijktijdig de Wrap Folie blijven glad te strijken.  Herhaal deze stap totdat de gehele voorkant van uw keukendeur is beplakt.
 

Protip : Wrap een paneel nooit op de grond om beschadigingen en ongewenst vuil zoals bijvoorbeeld zand en haren tegen te gaan.

Protip : Maak gebruik van een rakel met vilt om krassen tijdens installatie tegen te gaan.

 

Stap 5

Nadat de Wrap Folie op de voorkant is aangebracht dient deze nog te worden afgewerkt langs alle zijkanten.

Maak hiervoor een schuine snede van 45 graden (diagonaal) in de hoeken van de overhangende folie om deze netjes om te kunnen vouwen. Verwarm de Wrap Folie met een föhn om deze soepeler te maken en druk vervolgens de folie goed aan op de randen, waarbij u ervoor zorgt dat er geen luchtbellen onder de folie achter blijven.

 

Stap 6

De laatste stap is de afwerking, in de meeste gevallen houdt u rondom nog wat extra Wrap Folie over en dit is niet erg op deze manier weet u zeker dat u altijd genoeg speling heeft tijdens het aanbrengen. De overtollige Wrap Folie kunt u eenvoudig weg snijden met een goed scherp stanleymes zodat de randen volledig bedekt zijn met uw nieuwe gekozen kleur.

Maak vervolgens voorzichtig gaatjes in de folie waar de schroeven voor de handgrepen moeten komen.

Protip : Snijd de overtollige Wrap Folie altijd af langs een scherpe rand op deze manier krijgt u het beste resultaat.Stap 7

Als laatste stap kunt u de keukenkastjes weer in elkaar zetten, monteer de handgrepen en schanieren terug en monteer alle kastdeurtjes en ladefronten weer op hun plek.


 

Extra tips :
 

 • Mochten de kastdeurtjes en ladefronten al een structuur bevatten zoals een houtnerf dan kunnen deze door de folie heen zichtbaar blijven. Daar een Wrap Folie doorgaans erg dun en flexibel is om alle contouren mooi te laten overkomen, betekent dat ook dat elke imperfectie zoals een kras of bijvoorbeeld een grofoppervlakte door de folie heen zichtbaar zal blijven.
   
 • Bestel altijd extra folie zodat u nooit voor verassingen komt te staan, onnodige kosten moet maken of langer moet wachten voordat uw project klaar is.
   
 • Voor het beplakken een harde ondergrond raden wij een middelharde / harde Rakel aan zoals bijvoorbeeld de 3M Gold PA-1 en/of de 3M White PA-1 .
   
 • Alle Glanzende 3M 2080 Wrap Folie zijn voorzien van een unieke recyclebare beschermende PFL-laag (Protective Film Layer) filmlaag. Hierdoor heeft u minder kans op krassen en beschadigingen op de folie. Deze ultradunne filmlaag blijft tijdens de installatie op de folie zitten, maar is na applicatie snel, eenvoudig en schoon te verwijderen.

 

 

© 2011 - 2024 Ultimate Tuning | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel